Gad vide om du er overvægtig? Eller vejer du for lidt?
Med vores BMI-beregner kan du nemt beregne dit nuværende BMI. BMI-beregneren kan give dig en indikator for, om du er overvægtig, svært overvægtig, undervægtig eller normalvægtig!
Hvad er BMI?
Der er flere metoder, du kan bruge til at finde ud af, om du er overvægtig, undervægtig eller normalvægtig. BMI, som står for Body Mass Index, er en af dem og er også den officielle måleenhed.
Det er den metode, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) bruger.
Udregning af BMI giver dig en god indikation af, om du er normalvægtig eller ej.
BMI-beregner: En simpel udregning
Længere nede i artiklen kan du læse mere om formlen for at beregne BMI. Der er dog ingen grund til at finde hverken lommeregner eller pen og papir frem. Vi har lavet en BMI-beregner til dig, så du nemt kan måle dit kropsmasseindeks!
UpFit BMI-beregner
Hvordan beregner man bmi
Når du skal beregne BMI’en gør du det med følgende formel: vægt (kg) / ( højde (m) x højde(m) ).
Det betyder, at du først ganger højden i meter med hinanden. Du tager så dette resultat og dividerer det med din egen vægt i kg.
Et simpelt eksempel
Hvis du vejer 75 kilo og er 1,72 meter høj, vil beregningen se således ud:
75 kg / (1,72 meter x 1,72 meter ) = 25,4.
Denne BMI indikerer derfor, at personen er let overvægtig.
BMI-klassificering
Verdenssundhedsorganisation har lavet følgende klassificering af BMI for voksne, uanset alder og køn. De fortæller også, hvilke sygdomsrisici de forskellige niveauer medfører.
Bemærk, at BMI for børn har en anden beregning!
Undervægtig
Hvis BMI’en er lavere end eller lig med 18,4, betragtes du som undervægtig. Dette giver en lille risiko for diabetes, men kan også give en øget risiko for andre helbredsproblemer. Hvis din BMI er under 18,4, bør du prøve at tage lidt på i vægt.
Normalvægt
En BMI på mellem 18,5 – 24,9 betragtes som normalvægtigt. Her får man en lav generel risiko for sygdom, og de fleste bør stræbe efter at holde sig inden for dette interval.
Overvægtig
Ifølge BMI-beregningen betragtes du som overvægtig, hvis din BMI er mellem 25,0 – 29,9. Det vil blandt andet kunne medføre øget risiko for diabetes.
Fedme, grad 1
En BMI på mellem 30 – 34,9 klassificeres som fedme af grad 1. Dette kan give øget risiko for diabetes og generelt øget dødelighed i forbindelse med andre sygdomme.
Fedme, grad 2
Hvis din BMI måler mellem 35,0 – 39,9, falder du i fedmekategorien grad 2 Dette giver en høj risiko for helbredsproblemer og øget dødelighed.
Fedme, grad 3
Dette er den højeste BMI-klassifikation. Hvis dit BMI er 40,0 eller højere, betragtes det som fedme af grad 3. Dette er meget alvorlig fedme og udgør yderligere øgede sundhedsrisici.
Er BMI et godt mål for fedme?
Det er præcis, hvad de lærde skændes om. En af de ting kritikerne peger på er, at BMI-beregningen ikke tager højde for muskelmasse eller knoglestruktur. Kun højde og vægt tages i betragtning. Fedtprocent ignoreres fuldstændig.
Når vi så ved, at muskler vejer mere end fedt, vil det have meget at sige for dem, der er veltrænede. En fitness-udøver eller bodybuilder vil derfor kunne blive stemplet overvægtig, uden på nogen måde at have for meget kropsfedt.
Derudover har vi folk med forskellige knoglestrukturer, hvor nogle har tungere og mere kompakte knogler strukturer end andre. Dette vil også bidrage til at gøre BMI’en højere, end hvad den er i virkeligheden!
Beregningen er baseret på højden og vægten af en gennemsnitlig person over 20 år. Muskelmasse og knoglestruktur er også i gennemsnit.
Udover netop dette er BMI nok en god indikator for, hvor du er på skalaen, hvad angår fedme. Det er gratis og nemt at bruge, sammenlignet med andre alternativer!
Fordele og ulemper ved BMI
Som så meget andet er der både fordele og ulemper ved BMI-måling. Fordelen er, at du nemt kan finde ud af din BMI. På den måde kan du få en indikator for, om du bør lave nogle livsstilsændringer.
Desuden kan du se, i hvilket interval din idealvægt er, så du har noget at arbejde hen imod.
Ulempen er, at ikke alle kan bruge metoden. Som nævnt ovenfor tager beregningen ikke højde for muskelmasse og knogleopbygning. Det betyder, at en stor del af befolkningen ikke vil kunne få gavn af en BMI-beregning.
Kan ikke bruges på børn
En anden ulempe er, at BMI ikke kan bruges til at udregne overvægt eller undervægt hos børn. Du bør være over 18 og fuldt udvokset, før du beregner dit BMI.
Det betyder derfor, at hvis en teenager går ind og bruger en BMI-beregner, kan resultatet blive vildledende.
Farer ved høj BMI (overvægtig) og for lav BMI (undervægtig)
Både for høj og for lav BMI medfører en sundhedsrisiko. Og farerne stiger jo længere ude i yderpunkterne, man er. Derfor bør du prøve at komme tilbage til en så normal BMI som mulig!
Farer ved for høj BMI
Der er mange sundhedsrisici forbundet med overvægt. Jo mere overvægtig du er, jo højere er risikoen. Du har blandt andet større risiko for diabetes, hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk og slagtilfælde. Derudover er der en række andre kroniske sygdomme.
Man ser også en markant stigning i antallet af kræfttilfælde blandt overvægtige!
Farer ved for lav BMI
Hos dem med for lav BMI ser man, at der er øget risiko for at udvikle knogleskørhed, underernæring og mangelsygdomme. Hvis din BMI er under 18,4, bør du derfor stræbe efter at tage lidt på i vægt på længere sigt.
Din talje kan være farlig for dit helbred
Det er langt farligere at have mavefedt end fedt på balder og lår. Det skyldes, at dette fedt også sætter sig omkring vores tarme og indvolde. Derudover kan leveren fyldes med alt for meget fedt.
Alle disse ting kan føre til sygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk og søvnapnø. Man har set, at risikoen stiger, når taljen er over 80 cm hos kvinder og 94 cm hos mænd.
Hvis den derimod er over 88 hos kvinder og 102 hos mænd, er risikoen for sygdomme og helbredsproblemer være lige så store som for dem med en BMI på over 30 (fedme). Dette er uanset om du har en BMI på under 30!